Peste doua saptamani cardul national de sanatate devine obligatoriu

Aproape 15 milioane de carduri de sanatate au ajuns deja in buzunarele romanilor, iar alte 300.000 asteapta sa fie ridicate de la casele de asigurari de sanatate. Incepand cu 1 septembrie 2015, serviciile medicale in sistemul public de sanatate vor fi acordate asiguratilor cu varsta de peste 18 ani numai in baza cardului national de sanatate. Exceptie vor face asiguratii pentru care cardul de sanatate nu a fost inca tiparit. Acestia vor primi in continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare si decontare, pana cand cardul lor va fi tiparit si transmis prin posta.

‘A venit momentul ca acest card sa functioneze asa cum a fost el gandit. Consider ca a fost suficienta perioada de acomodare. Totodata, aceasta perioada a fost necesara. Am considerat important sa ne asiguram ca acest instrument util pentru sistem nu blocheaza accesul asiguratilor la servicii medicale. Sunt convins ca vor exista critici indiferent de momentul in care cardul va fi singurul instrument de validare si decontare a serviciilor din sistem’, a precizat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS prin intermediul unui comunicat. Declaratia CNAS a venit destul de tarziu (saptamana trecuta), motiv pentru care opozitia a reactionat cerand cu vehementa folosirea obligatorie a cardului cat mai grabnic cu putinta.

‘Am facut apel ca de la 1 septembrie sa nu se mai amane si sa devina obligatoriu cardul de sanatate. Nu mai este niciun motiv.
Niciodata nu vor fi distribuite toate cardurile si intotdeauna vor fi cetateni care vor avea carduri de primit, sunt anumite mici sincope, dar asta nu inseamna ca trebuie sa amanam la nesfarsit. Cea mai mare problema este lipsa de comunicare pe care o reprosez actualei guvernari. Nu inteleg de ce de la cel mai inalt nivel nu se comunica, nu se explica, nu se fac intalniri saptamanale cu presa la obiect’, a precizat Cristian Busoi, fostul presedinte al CNAS.

Replica CNAS nu a intarziat sa apara: ‘Opozitia nu isi mai aminteste de lungul sir de presedinti ai CNAS si ministri PDL-PNL ai sanatatii care trebuiau sa implementeze sistemul cardului de sanatate si probabil nici nu a calculat suma care s-a risipit prin prisma neglijentei lor’.

Dincolo de dialogurile politicienilor, un lucru e cert:utilizarea cardului de sanatate nu mai poate fi amanata.
‘Sistemul are nevoie de acest instrument. Economiile pe care le vom face se vor regasi in numarul si calitatea serviciilor oferite asiguratilor’, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Prin urmare, romanii vor trebui sa-si creeze obisnuinta de a purta cardul de sanatate cu ei, atunci cand merg la medic, spital sau farmacie, la toti furnizorii de sanatate aflati in relatie contractuala cu CNAS. Iar cei care au pierdut cardul, precum si cei care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate vor trebui sa solicite Caselor de asigurari de sanatate adeverinte de inlocuire a cardului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *