Economiile din cardul de sanatate, in majorarea salariilor personalului medical

Sanitas a anuntat ieri ca Ordonanta de Urgenta ce prevede cresterea salariilor cu 25% a tuturor angajatilor din sistemul sanitar este negociata si astazi va fi semnata in sedinta de Guvern. Vestea buna pentru angajatii din Sanatate i-a pus pe ganduri insa pe reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), care considera ca Guvernul ar trebui sa suplimenteze fondurile de la buget pentru salariile cadrelor medicale, nu sa ia din economiile facute cu cardul de sanatate.

Marirea salariilor si responsabilitatea medicilor, discutate in Guvern

Astazi Guvernul decide soarta Sanatatii prin aprobarea Ordonantei de Urgenta privind majorarea salariilor angajatilor din sistemul sanitar. Potrivit premierului, Victor Ponta de cresterea de 25% a salariului ar beneficia aproximativ 181.000 de angajati din reteaua Ministerului Sanatatii si autoritatilor publice locale si peste 13.000 de persoane din ministerele care au retea proprie de sanatate. Impactul bugetar anual al acestor majorari salariale este de aproximativ 1,7 miliarde lei, anual. Autoritatile pot sta linistite anul acesta, fiindca banii vor fi asigurati de la bugetul Ministerului Sanatatii si din cel al Casei Asigurarilor de Sanatate, respectiv din economiile rezultate in urma implementarii cardului de sanatate.

Un alt proiect de lege menit sa elimine raspunderea penala a personalului din sistemul sanitar in cazul in care contributiile primite de la pacienti nu sunt conditionate, sunt oferite post-tratament si sunt fiscalizate, astfel incat acestia sa nu mai fie considerati functionari publici si anchetati penal in cazul primirii unor ‘contributii suplimentare’ din partea pacientilor va fi discutat tot astazi in Guvern.

Economiile din card nu acopera cresterile salariale

Potrivit presedintelui CNAS, dr. Vasile Ciurchea economia facuta prin utilizarea cardului de sanatate in luna mai a fost 91 de milioane de lei, iar in iunie a fost in jur de 90 de milioane. Chiar daca si in lunile care urmeaza se mentine aceeasi valoare, aceste economii se pare ca nu vor reusi sa acopere majorarea salariala promisa de Guvern.

‘Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu plateste salarii, casa plateste servicii medicale. Deci, acei bani din economii vor intra in serviciile medicale si, fiind un venit pentru spitale, spitalul isi calculeaza acel 25% care este asigurat de Guvern. Economiile de la cardul de sanatate vor intra in serviciile medicale. De la 1 octombrie este valabila majorarea cu 25%, iar noi vom face platile de la 1 noiembrie’, a precizat dr. Vasile Ciurchea, in cadrul unei conferinte de presa. In opinia presedintelui Casei este important ca pacientii sa fie multumiti, iar cei care acorda servicii medicale, adica furnizorii, sa fie satisfacuti.

‘Daca cresc salariile, ne vor creste si veniturile, adica va fi o crestere salariala odata cu care vor creste taxele si impozitele aferente’, a subliniat dr. Ciurchea, aratand ca astfel o parte din bani se intorc la buget ca venit din taxe si impozite. Cu alte cuvinte, statul da cu o mana si ia cu doua.

COPAC: ‘Statul sa nu-si incalce promisiunile!’

Reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania sunt de parere ca Guvernul ar trebui sa suplimenteze fondurile de la buget pentru salariile cadrelor medicale. Ideea de-a folosi economiile facute cu cardul de sanatate pentru altceva decat servicii medicale, medicamente sau programe nationale nu e agreata de acesti pacienti. Ei isi declara solidaritatea cu medicii romani si spun ca vor iesi in strada la proteste alaturi de ei, ca profesionistii din sistemul sanitar merita salarii mai mari, dar guvernantii trebuie sa gaseasca alte solutii financiare.

‘Suplimentarea salariilor medicilor este un lucru foarte meritat de medici, pe care il sustinem, dar economiile care s-au facut la Casa erau promise pentru programele nationale, pentru medicamente, pentru servicii. E important ca statul sa vina cu alocare suplimentara la buget, sa nu-si incalce promisiunile. E nevoie de salarii la medici si vom iesi in strada cu ei’, a precizat Iulian Petre, reprezentant COPAC.

Gheorghe Tache, pacient si presedinte al Asociatiei Transplantatilor din Romania a pedalat pe faptul ca daca s-ar aloca 6% din PIB pentru Sanatate, s-ar asigura o salarizare mai buna a medicilor, dar si o crestere a accesului la medicamente si tratamente. ‘Avem bani, dar nu putem beneficia la timp de medicatie imunosupresoare, iar intreruperea medicatiei e un lucru deosebit de grav. Vrem ca
Sanatatea sa fie schimbata in bine, altfel vom pierde medici, vom pierde si vieti’, a subliniat Gheorghe Tache, reprezentant COPAC, in cadrul unei coferinte de presa. Pierderea cadrelor medicale este deja un fapt real in Romania. Numarul medicilor se claseaza sub media europeana. In timp ce in Romania sunt doar 2,5 medici la 1000 de locuitori, in Bulgaria sunt 3,5 medici, iar in Austria 4,5 medici la acelasi numar de locuitori.

‘Suntem printre cetatenii UE cu cel mai limitat acces la servicii medicale, la medici, la tratamente, la medicamente si, dupa cum s-a observat in ultimele zile, cu un personal medical nemultumit din cauza salarizarii. Cred ca o salarizare corecta se poate face numai cu o finantare corecta a sistemului de sanatate’, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Articol de Alexandra Manaila

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *